11 april 2024

Programmaraad overleg van 9 april

De programmaraad is op dinsdag 9 april 2024 bij elkaar gekomen. In dit artikel delen we de belangrijkste zaken.

Tijdens deze bijeenkomst zijn alle door de taakgroepen geadviseerde voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures besproken en waar nodig bekrachtigd.

Het kwaliteitszorgsysteem sportaccommodaties is een zelfregulerend systeem waarbij alle relevante partijen betrokken zijn. Het fundament van het systeem zijn de taakgroepen waarin de partijen met elkaar in gesprek zijn. Daarbij komen ze tot een breed gedragen inhoud van voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen en procedures.

Vastgestelde besluiten

Naar aanleiding van de adviezen van taakgroepen zijn de volgende toevoegingen of wijzigingen aan voorschriften, richtlijnen, aanbevelingen of procedures vastgesteld:

  • De handleiding tennis is op verzoek van de programmaraad door de taakgroep besproken met een afvaardiging van gemeentelijke eigenaren/opdrachtgevers. Hiermee is het draagvlak van de handleiding verbreed en zijn aanvullingen/opmerkingen n.a.v. dit overleg verwerkt in de handleiding. De programmaraad heeft de tennishandleiding hiermee vastgesteld.

  • De voorschriften gebouw en directe omgeving van indoor sportaccommodaties zijn door een taakgroep met een vertegenwoordiging van het KNKV, Nevobo, Badminton Nederland, NHV, NBB, Synarchis, Schutte Bouw, Nisav, Sportbedrijf Alkmaar, VSG en NOC*NSF opgesteld en voorgelegd aan de programmaraad. De programmaraad heeft deze voorschriften vastgesteld.

  • De programmaraad is gevraagd de definitie van de status ‘test’ aan te passen in ‘lab goedgekeurd’. De programmaraad vraagt aan de secretaris en de werkorganisatie om voor deze aanpassing voldoende draagvlak aan te leveren voor eventuele vaststelling in het volgende programmaraad overleg van 11 juli 2024.

  • Vanwege het gelijkstellen van de Nederlandse sporttechnische voorschriften kunstgras hockeyvelden met die van de FIH zijn twee ‘onvolkomenheden’ naar voren gekomen:

    • De methode van meten energierestitutie (onderdeel van dezelfde meting als schokabsorptie en verticale vervorming) is overgenomen van de FIH. Omdat FIH geen grenswaarde stelt aan energierestitutie is de Nederlandse grenswaarde aan dit aspect behouden. Nu blijkt dat de methode en de grenswaarde niet op elkaar passen. De programmaraad stelt vast om de energierestitutie op de ‘nieuwe’ manier te blijven meten maar enkel ter indicatie en niet als grenswaarde te beoordelen;

    • Wanneer een bestaande insitu shockpad welke voor 2024 is aangelegd kan worden hergebruikt kan dit problemen geven om aan de balstuit voorschriften van het nieuwe sporttechnische voorschrift te voldoen. De reden is dat de insitu shockpad is gebouwd op de ‘oude’ norm. De programmaraad stelt vast om in het geval van hergebruik insitu shockpad van voor 2024 tot het jaar 2035 te accepteren dat de balstuit verhoogd is tot maximaal de waarde uit de oude KNHB norm.

  • Naar aanleiding van gesprekken in de taakgroep over gebruik mineraal gevulde voetbalvelden stelt de programmaraad het volgende vast:

    • Het is toegestaan hoofdvelden uit te voeren met de scope mineraal gevulde kunstgrasvoetbalvelden. Hieraan zijn twee voorwaarden verbonden:

      • Het toe te passen veld moet op de sportproductenlijst de status ‘goedgekeurd’ hebben ontvangen voor het moment van aanleg;
      • Het veld krijgt tweemaal voor 1 jaar een certificaat en gaat vervolgens over op de gebruikelijke hercertificeringstermijnen voor kunstgras voetbalvelden. Voor verlenging van het certificaat in de eerste twee jaar is het nodig aan te tonen dat het veld in dat jaar tweemaal aan het KNVB2-15 voorschrift heeft voldaan.
    • Er wordt een taakgroep opgestart voor het adviseren aan de programmaraad hoe om te gaan met de voorwaarde om te komen van de status ‘test’ naar de status ‘goedgekeurd’ op de sportproductenlijst voor specifiek mineraal gevulde kunstgras voetbalvelden. Deze taakgroep moet kijken naar nieuwe voorwaarde maar ook naar de omgang met lopende mineraal gevulde projecten met de status test. Deze taakgroep moet voor 11 juli een advies aan de programmaraad opleveren;

    • Zodra de taakgroep gereed is met advies over de voorwaarde aan status test gaat deze over in een evaluatie taakgroep. De opdracht betreft het monitoren en adviseren over het gebruik van mineraal gevulde velden en de huidige voorwaarde welke daar nu aan hangen tegen het licht te houden. Deze taakgroep zal op 31 december 2025 afronden en ieder programmaraad overleg een terugkoppeling geven. Aan deze taakgroep worden producenten en instituten gevraagd deel te nemen.

  • Naar aanleiding van een eerder besluit om de uitbreiding, met mineraal gevulde velden aan de scope van kunstgras korfbalvelden, niet toe te voegen vanwege het niet vast willen omlijsten wordt de taakgroep nogmaals verzocht de vraag over de impact van deze maatregel te beantwoorden in het volgende programmaraad overleg.

In de komende week worden wijzigingen van vaststellingen verwerkt op het platform sportinfrastructuur en worden verdiepende nieuwsberichten per besluit gepubliuceerd.