6.Energietransitie

PH22

Laatst gewijzigd op: 2 september 2024

1

Introductie

De energiekosten voor de sportaccommodatie zijn voor veel clubs en gemeenten één van de hoogste kostenposten die ze moeten dragen. De opwekking van energie heeft een enorme impact op het milieu en de kwaliteit daarvan. Het terugbrengen van het energieverbruik heeft een positief effect op het milieu en klimaat en kan sporten betaalbaarder houden.

Dit kennisdossier bundelt belangrijke kennis, documenten en bronnen van tal van organisaties en instanties die zich bezighouden met sport én energie. Deze pagina is zo de one-stop-shop naar de belangrijkste kennis, voor zowel de vrijwilligers en bestuurders van sportverenigingen, als voor professionele beheerders van gemeenten en marktpartijen.

Deze website wordt actief onderhouden. Nieuwe kennisdocumenten zullen hier daarom met regelmaat worden geplaatst.

2

Motivatie

Bewust omgaan met energie draagt bij aan een positief imago van de club. Daarnaast helpt een verminderde energiebehoefte aan het terugbrengen van onze afhankelijkheid van energie die is opgewekt met fossiele brandstoffen. Sportaccommodaties kunnen op heel veel plekken energie besparen. Van slimmer gebruik in de kantine of kleedkamers tot energiezuinige apparatuur in de keuken en achter de bar of effectievere verlichting zowel binnen als voor de sportvelden.

Energie.jpg
Energie.jpg
3

Regelgeving en juridische aspecten

Veldverlichting is een van de grootste energieverbruikers op een sportaccommodatie Onnodig of onnodig fel licht wordt als lichthinder ervaren. Het Activiteitenbesluit Sportterreinen geeft voorschriften voor verlichting van sportvelden.

Sportverenigingen die per jaar minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of meer verbruiken zijn al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Op deze website wordt uitgelegd hoe je daar mee om moet gaan.

4

Subsidiemogelijkheden

Er bestaan vele subsidiepotjes waarmee sportaccommodaties kunnen worden verduurzaamd.

Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA)

De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties. Deze organisaties kunnen subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen.

Subsidiewijzer verduurzaming sportaccommodaties

Deze tool kan helpen bij het identificeren van andere subsidiemogelijkheden.

Financieringsmogelijkheden

De KNVB heeft een overzicht samengesteld met suggesties om verduurzaming te financieren.

SDE subsidie

Subsidie voor het grootschalig opwekken van hernieuwbare energie om zo hun CO2-uitstoot te verminderen.

Europese subsidies

Een overzicht van Europese fondsen waar mogelijk subsidie aangevraagd kan worden.

Provinciale subsidieloketten

Elke provincie heeft een eigen subsidieloket waar alle regelingen en subsidies worden uitgelegd.

Subsidieloket Drenthe

Subsidieloket Flevoland

Subsidieloket Friesland

Subsidieloket Gelderland

Subsidieloket Groningen

Subsidieloket Limburg

Subsidieloket Noord-Brabant

Subsidieloket Noord-Holland

Subsidieloket Overijssel

Subsidieloket Utrecht

Subsidieloket Zeeland

Subsidieloket Zuid-Holland

5

Advies

SportNL Groen

SportNL Groen heeft als missie om in de sportsector in 2030 een CO2-reductie van 49 procent te realiseren ten opzichte van 1990. Het verduurzamen van sportaccommodaties biedt kansen om sportclubs in Nederland toekomstbestendig te maken. Hun website bevat een schat aan informatie.

Clubbase

Clubbase is een eveneens een website met informatie voor clubs. Ook zij hebben een pagina voor informatie over het terugdringen van het energieverbruik van sportaccommodaties.

NOC*NSF begeleidingstraject duurzaamheid

NOC*NSF heeft als koepelorganisatie de ambities van het Klimaatakkoord voor de sportsector opgepakt en biedt een aantal begeleidingstrajecten aan. Deze worden deels gesubsidieerd.

6

Hulpmiddelen

Bent u vrijwilliger of bestuurder van een vereniging? Hier vindt u de informatie over energie die voor de vereniging van belang is.

Onderzoek: de gevolgen van de energiecrisis voor sportverenigingen

Het Mulier Instituut heeft de gevolgen van de energiecrisis voor sportverenigingen in kaart gebracht. Hun rapport kunt u hier inzien.

Stappenplan om de sportaccommodatie te verduurzamen

Kenniscentrum Sport en Bewegen stelde een stappenplan op om de sportaccommodatie te verduurzamen. Dat stappenplan kunt u hier inzien.

De Groene Club

De Groene Club is een initiatief van de KNVB met een aantal partners. Ook op deze website staat o.a. een stappenplan om de accommodatie te verduurzamen.

White-paper ‘Wie trekt de kar bij verduurzaming?’

Deze white-paper brengt in kaart wat de meest gangbare eigendomsverhoudingen zijn bij sportvastgoed én hoe je kunt achterhalen wie de eigenaar of eigenaren van het sportvastgoed zijn opdat duidelijk wordt wie bij verduurzaming de kar moet trekken.

7

Partners

Dit kennisdossier is mogelijk gemaakt door de Routekaart Verduurzaming Sport. Op dit thema werken de volgende organisaties binnen de Routekaart samen:

Partners
Partners